CORPUS



L’Associació Amics de Sant Pere de Figueres es va constituir per recuperar i fomentar les tradicions locals de Figueres, i una de les festes més antigues de les que és té constància és la festa del Corpus (s.XIV), que a Figueres es va celebrar durant segles (hi ha constàncies del 1.600) i fins a finals dels anys 60.


Creiem que la recuperació d’aquesta festivitat podria ser una ocasió per refermar les nostres arrels culturals, per fomentar l’associacionisme i dinamitzar la vida social i cultural de la ciutat. A més, també pot contribuir a ser un atractiu turístic més.


Per aconseguir recuperar aquesta festa local i que sigui un èxit, resulta imprescindible la participació d’altres associacions i entitats junt amb la col·laboració de l’Ajuntament.


Els orígens de la festa


La festa del Corpus Christi, ha estat durant set segles una de les més importants d'Europa. La festa va ser instituïda pels volts de l'any 1246 i, més enllà de ser una festa religiosa, la celebració del Corpus va ser des dels seus mateixos orígens medievals, i encara ho és en molts indrets, una festa ciutadana. 


El Corpus marca el punt àlgid de la primavera i treu al carrer tot el potencial festiu de les viles on es celebra. En una explosió de flors, les catifes i les enramades omplen el carrer per al pas de les processons i de tot tipus de manifestacions tradicionals. Les viles i ciutats es transformen amb l'engalanament dels carrers, places i façanes. Tot un espectacle visual i únic, que promou la participació ciutadana a tots els nivells. També és una ocasió per donar a conèixer la vila i per reivindicar la cultura popular.


En la festa del Corpus troben el seu origen algunes tradicions de Catalunya, com és el cas dels gegants i els cap grossos, i sempre s’ha relacionat amb els balls i la música tradicional.


La festa del Corpus a Figueres


Els orígens de la festa del Corpus a Figueres es remunten, com a la resta de localitats de Catalunya, a l’edat mitjana, tot i que no tenim referències escrites fins el 1600. A Figueres es decoraven tots els carrers del centre i la rambla amb catifes de flors fetes pels veïns de la vila, i després de la celebració de la missa es feia una processó presidida pel “Cos de Crist” (Corpus Christi) i seguida pels nens i nenes que havien fet la primera comunió aquell any. La darrera processó sembla que es va fer cap a l’any 1967.


A l’Alt Empordà encara tenim els exemples de Borrassà i Roses (on s’anomena la “Fira de la Rosa” en honor al nom de la vila). La festa del Corpus també es celebra a localitats com Girona (on també ha donat origen a l’exposició floral “Girona temps de flors”), Olot, Blanes, Cassà de la Selva, i Sant Feliu de Pallerols, entre d’altres




BENEFICIS DE RECUPERAR LA FESTA DEL CORPUS

• Es recuperen les arrels històriques de la nostra cultura local, ja que és una ocasió per donar a conèixer la cultura popular i tradicional de la nostra ciutat d’una manera oberta i participativa.

• És una ocasió per donar protagonisme a les entitats culturals, com la colla de gegants, els grups de música i balls tradicionals, els castellers, la sardana, etc.

• També es dona visibilitat a la resta d’agrupacions i entitats socials, veïnals i culturals de Figueres que participen en la confecció de les catifes, alhora que es dinamitza la vida social i participativa de la ciutat.

• És una ocasió per reforçar la identitat local i afavorir la integració dels nouvinguts, ja que tothom pot participar en la realització de les catifes. Per tant, es fomenta la cohesió social, ja que poden participar veïns de totes les edats i de diferents orígens.

• Per les associacions i agrupacions és també una ocasió per oferir una activitat participativa als seus membres i reforçar el treball en equip, alhora que es dona visibilitat a la seva entitat.

• També és una ocasió per dinamitzar la vida comercial del centre de la ciutat ja que es pot oferir un atractiu turístic més que pot comportar ingressos per la ciutat i els comerços del centre de la vila.

PROPOSTA INICIAL DE DISTRIBUCIÓ DE LES CATIFES

Proposem un projecte que es pugui realitzar amb la participació d’unes 10 entitats (Fase 4), i que es pot anar reduint si finalment s’apunten menys entitats (Fase 2 i Fase 3). Els Amics de Sant Pere ens comprometem a tirar endavant el recorregut mínim, que coincideix amb el trajecte de la processó de Corpus (Fase 1).



El recorregut complert el conformen un total de 16 catifes que ocupen una superfície total de 180 m2, que van des de la porta del temple de Sant Pere fins a la Plaça de l’Ajuntament, passant pel carrer de Sant Pere i pel carrer Besalú.
Per facilitar els càlculs i els dissenys les catifes s’han projectat en blocs de 5m x 2m i blocs de 5m x 1m.

Pel que fa als materials emprats, les catifes tradicionals es confeccionen amb flors, però darrerament s’està utilitzant molt la sal pintada, que resulta molt més econòmica, o les serradures de fusta, que es poden aconseguir fins i tot gratuïtament.

En la majoria de casos, però, les catifes es realitzen utilitzant tècniques mixtes i barrejant diferents elements (sorra de substrat, branques, fulles, suro, sorra, i fins i tot elements reciclats com taps de suro, cafè, taps de plàstic, etc.).Les catifes poden ser de diferent temàtica, a triar per cada una de les entitats.

L'Associació Amics de Sant Pere donarà recolzament i assesorament a totes les entitats que participin. Poden ajudar a fer els dibuixos i a aconseguir els materials per fer les catifes. L'únic que es demana a les entitats és el compromís de partipar activament i aconseguir la gent necessaria per muntar la catifa el diumenge dia 2 de juny a les 9 h. 


PROPOSTA INICIAL DE PROGRAMA

Les catifes les muntarem el diumenge 2 de juny (festa del Corpus), a partir de les 9 h del matí, i romandran exposades tot el dia fins a les 18:30 h. quan els gegants de Figueres faran la desfeta amb una cercavila. 


Si tens una associació o entitat i vols fer una catifa de corpus al centre de la vila, només ens has d'enviar un missatge a corpus.figueres@gmail.com



WEBS I TUTORIALS

La festa de Corpus, Patrimoni Festiu de Catalunya: 

Procés de confecció d’una Catifa de Corpus

Com podem fer catifes de flors?

L'art català de fer catifes de flors. Jornada de formació de catifes florals

Com calcular la quantitat de flor per fer una catifa