CORPUS


L’Associació Amics de Sant Pere de Figueres es va constituir per recuperar i fomentar les tradicions locals de Figueres, i una de les festes més antigues de les que és té constància és la festa del Corpus (s.XIV), que a Figueres es va celebrar durant segles (hi ha constàncies del 1.600) i fins a finals dels anys 60.


Creiem que la recuperació d’aquesta festivitat és una ocasió per refermar les nostres arrels culturals, per fomentar l’associacionisme i dinamitzar la vida social i cultural de la ciutat. A més, també pot contribuir a ser un atractiu turístic més.


Per aconseguir recuperar aquesta festa local i que sigui un èxit, resulta imprescindible la participació d’altres associacions i entitats junt amb la col·laboració de l’Ajuntament.


Corpus 2024



Al 2024, i després de gairebé 60 anys sense celebrar-se, els Amics de Sant Pere de Figueres vam recuperar la festa del Corpus, amb la participació d'onze entitats culturals i socials de la ciutat i més de 50 voluntaris. 


L'exposició de catifes va anar des de l’església de Sant Pere fins la Plaça de l’Ajuntament, passant pels carrers de Sant Pere i Besalú. 


Al matí es va celebrar la tradicional processó de Corpus i a la tarda els Gegants de Figueres van fer la desfeta de les catifes. 














Podeu veure les fotos de l'acte al següent enllaç: 


https://drive.google.com/drive/folders/17UGfDPjpF63xJfIp5mxg-hKREHDXjPZc?usp=sharing


Podeu veure un video de l'acte al següent enllaç: 


https://youtu.be/oVEu0LP5KqU?si=_5tOJyoNNooFQAwo



Els orígens de la festa


La festa del Corpus Christi, ha estat durant set segles una de les més importants d'Europa. La festa va ser instituïda pels volts de l'any 1246 i, més enllà de ser una festa religiosa, la celebració del Corpus va ser des dels seus mateixos orígens medievals, i encara ho és en molts indrets, una festa ciutadana. 


El Corpus marca el punt àlgid de la primavera i treu al carrer tot el potencial festiu de les viles on es celebra. En una explosió de flors, les catifes i les enramades omplen el carrer per al pas de les processons i de tot tipus de manifestacions tradicionals. Les viles i ciutats es transformen amb l'engalanament dels carrers, places i façanes. Tot un espectacle visual i únic, que promou la participació ciutadana a tots els nivells. També és una ocasió per donar a conèixer la vila i per reivindicar la cultura popular.


En la festa del Corpus troben el seu origen algunes tradicions de Catalunya, com és el cas dels gegants i els cap grossos, i sempre s’ha relacionat amb els balls i la música tradicional.


La festa del Corpus a Figueres


Els orígens de la festa del Corpus a Figueres es remunten, com a la resta de localitats de Catalunya, a l’edat mitjana, tot i que no tenim referències escrites fins el 1600. A Figueres es decoraven tots els carrers del centre i la rambla amb catifes de flors fetes pels veïns de la vila, i després de la celebració de la missa es feia una processó presidida pel “Cos de Crist” (Corpus Christi) i seguida pels nens i nenes que havien fet la primera comunió aquell any. La darrera processó sembla que es va fer cap a l’any 1967.


A l’Alt Empordà encara tenim els exemples de Borrassà i Roses (on s’anomena la “Fira de la Rosa” en honor al nom de la vila). La festa del Corpus també es celebra a localitats com Girona (on també ha donat origen a l’exposició floral “Girona temps de flors”), Olot, Blanes, Cassà de la Selva, i Sant Feliu de Pallerols, entre d’altres




BENEFICIS DE RECUPERAR LA FESTA DEL CORPUS

• Es recuperen les arrels històriques de la nostra cultura local, ja que és una ocasió per donar a conèixer la cultura popular i tradicional de la nostra ciutat d’una manera oberta i participativa.

• És una ocasió per donar protagonisme a les entitats culturals, com la colla de gegants, els grups de música i balls tradicionals, els castellers, la sardana, etc.

• També es dona visibilitat a la resta d’agrupacions i entitats socials, veïnals i culturals de Figueres que participen en la confecció de les catifes, alhora que es dinamitza la vida social i participativa de la ciutat.

• És una ocasió per reforçar la identitat local i afavorir la integració dels nouvinguts, ja que tothom pot participar en la realització de les catifes. Per tant, es fomenta la cohesió social, ja que poden participar veïns de totes les edats i de diferents orígens.

• Per les associacions i agrupacions és també una ocasió per oferir una activitat participativa als seus membres i reforçar el treball en equip, alhora que es dona visibilitat a la seva entitat.

• També és una ocasió per dinamitzar la vida comercial del centre de la ciutat ja que es pot oferir un atractiu turístic més que pot comportar ingressos per la ciutat i els comerços del centre de la vila.



Si tens una associació o entitat i vols fer una catifa de corpus al centre de la vila, només ens has d'enviar un missatge a corpus.figueres@gmail.com



WEBS I TUTORIALS

La festa de Corpus, Patrimoni Festiu de Catalunya: 

Procés de confecció d’una Catifa de Corpus

Com podem fer catifes de flors?

L'art català de fer catifes de flors. Jornada de formació de catifes florals

Com calcular la quantitat de flor per fer una catifa